Home
DICTIONAR
CIUPERCILE PLEUROTUS
CIUPERCILE AGARICUS
ALTE SPECII
UTILAJE CIUPERCARIE
RETETE CULINARE

RETETE CULINARE CU CIUPERCI

 

Rulou de porc cu ciuperci

 

1 kg pulpă de porc, 250 g ceapă, 800 g ciuperci proaspete, 400 g ciuperci conservate, un vârf cutit piper, 100 g făină, 200 g untură sau ulei, 200 g smântână, un vârf cutit boia, sare.

Carnea se taie în fileuri (câte două bucăti la portie) si se bate ca pentru snitele. Ceapa se curătă, se taie mărunt si se căleste într-un vas cu untură fierbinte. Ciupercile după ce s-au curătit, se spală în mai multe ape, se taie felii si se introduc în ceapa călită, împreună cu verdeata tocată, piperul si sarea. Se mai călesc împreună circa 10 minute. Ciupercile astfel pregătite se asează pe fileurile de carne si se rulează bine, învelindu-se la capete. Rulourile umplute se aranjează într-o tavă cu grăsime fierbinte si se introduc în cuptor pentru a se prăji. Din făină, boia si grăsime se face un sos, adăugându-se si smântâna. Acest sos se strecoară peste rulourile din cuptor. Se lasă să mai fiarbă împreună circa 15 minute. Se serveste cu garnitură de orez.

 

Friptură de miel cu ciuperci

 

1 kg carne, 250 g ciuperci, 200 g slănină, 200 g arpagic, zeamă de carne.

Se alege partea dindărăt a mielului, se spală, se sărează. Se rumeneste într-o tigaie cu unt, pe de o parte si pe alta. Se pun pe fundul unei cratite felii subtiri de slănină, se asează friptura, se adaugă arpagicul si ciupercile spălate si curătate, tăiate felii subtiri. Se toarnă o cească de zeamă de carne, se dă la cuptor si se lasă să fiarbă acoperit o oră.
Se asează carnea pe o farfurie, se taie, se pun împrejur ciupercile si arpagicul, iar sosul se lasă să fiarbă cu un praf de făină si se toarnă deasupra.

 

Biftec la grătar cu ciuperci

 

500 g carne, 200 g ciuperci, 200 g unt, 20 g ulei, zeamă de lămâie, sare, piper.

Dintr-un muschi fraged se taie 5 felii de carne, cam de 100 g fiecare. Se încinge bine grătarul si se unge cu putin ulei ca să nu se lipească carnea. Se ung de asemenea si biftecele cu putin ulei. Nu se sărează la început. Se frig la foc iute si se întorc numai o dată. Când sunt gata, se sărează si se stropesc cu câteva picături de zeamă de lămâie. Pentru persoanele ce tin regim, nu trebuie servite biftecele cu unt proaspăt deasupra.
Biftecele se servesc cu ciuperci înăbusite în unt sau ulei si cu sos.

 

Frigărui din carne de porc si ciuperci (vânătoreste)

1 kg ciuperci, 500 g carne de porc fragedă(muschi), sare, piper, usturoi.

Se folosesc de obicei hribi, vinetele, ciuperci de cultură, păstrăvi de fag, care se spală în apă rece, de preferintă puse în strecurătoare si mentinute sub robinetul de apă. Se scurg si se zvânta cu un prosop. Se taie în pătrate.

Bucătile de carne de porc, tăiate în mărime si grosime potrivite(pătrate), se însiră pe o andrea(inoxidabilă), sau un betisor subtire de lemn, alternând bucăti de carne cu ciuperci, care în prealabil au fost presărate cu putină sare si putin piper pisat. Se pun pe grătar, deasupra cărbunilor aprinsi sau pe grătarul cu capac care se pune la flacăra aragazului. Trebuie avut grijă să se întoarcă pe toate părtile, până când se frige bine atât carnea cât si ciupercile.După ce s-au fript, cine doreste, poate stropi frigăruile cu mujdei de usturoi. Între bucătile de carne si ciuperci se pot pune bucăti de slănină afumată.

Rosii umplute cu ciuperci


4 bucăti rosii, 1 lingurită orez fiert, 100 g ciuperci, o lingurită ceapă tocată mărunt, pătrunjel verde tocat, 50 g unt, sare, piper (după gust), 2 linguri de parmezan ras, 2-3 linguri smântână.

Ciupercile curătate se prăjesc în unt, se adaugă miezul de la rosii, orezul, ceapa, pătrunjelul, sare, piper, parmezan, smântână si se amestecă bine. Rosiile tăiate la partea de deasupra, curătate de sâmburi si miez, se umplu cu compozitia de mai sus si se prăjesc în putin unt încins. Deasupra lor se toarnă un sos de rosii. Se dă la cuptor 15-20 minute si se servesc la masă cu smântână.

Vinete umplute cu ciuperci


2 vinete, 10 ciuperci, 4 linguri ulei, 2 cătei usturoi, sare, piper, pătrunjel verde tocat.

Vinetele se curată, se taie în două si li se scoate miezul. Într-o cratită se pune ulei, se lasă să se încingă, se adaugă miezul de la vinete (tocat), ciupercile opărite si tocate mărunt, usturoiul, pătrunjelul, sarea si piperul. Între timp se opăresc vinetele care au fost scobite si se fierb 5 minute, se scurg de apă si se umplu cu compozitia de mai sus. Peste vinete se toarnă un sos tomat si ulei. Se dă la cuptor pentru 20 minute.

Salată de ciuperci cu cartofi


250 g ciuperci, 300 g cartofi, 2 cepe, 2 linguri de otet, 3 limguri de ulei, 2 lingurite de mustar, 2 rosii, 1 salată, mărar, sare, piper.

Ciupercile se curată si se spală bine, se fierb 15 minute în apă clocotită, se curată si se taie fierbinti. Separat se face un sos din mustarul subtiat, cu ulei si zeama în care au fiert ciupercile. Ceapa se curată, se toacă mărunt si se amestecă bine cu ciupercile si cartofii.

Se toarnă deasupra sosul de mustar. Se amestecă din nou întreaga compozitie. Se aranjează în salatiera pe frunzele de salată, care în prealabil au fost curătite si spălate bine în mai multe ape. Rosiile se spală, se taie în felii rotunde si se aranjează în formă de cunună în jurul salatei. Se presară cu mărar tocat mărunt. Se serveste imediat.

Salată de iarnă cu ciuperci marinate


200 g ciuperci marinate, 4 cartofi, 4 castraveciori în otet, 4 foi de varză murată, 1 ceapă, 4 linguri de ulei, sare, piper (după gust).

Ciupercile marinate se spală si se taie mărunt; cartofii se spală bine, se pun la fiert în apa clocotită cu sare si când sunt gata se scot, se curată si se taie felii subtiri.

Ceapa se toacă sau se dă prin răzătoare, foile de varză spălate se toacă mărunt iar castravetii se spală si se taie felii subtiri. Se amestecă apoi totul, se stropeste salata cu ulei, se amestecă din nou si serveste.

 

Pilaf cu ciuperci, unt si cascaval


350 g orez, 100g unt, 500g ciuperci proaspete,100 g cascaval, 2-3 cepe, 1,5 kg oase de supă, sare.

Oasele de supă se spală, se opăresc, se spală din nou si apoi se fierb. Ciupercile se curătă, se spală în mai multe ape, apoi se taie felii. În unt se călesc ciupercile împreună cu ceapa curătată si tăiată mărunt. Apoi se adaugă orezul, se căleste 5 minute si se stinge cu supa de oase. Se potriveste de sare, se lasă să dea în fiert si apoi se introduce în cuptor unde se tine circa 25 minute. Pentru servit pilaful se pune într-o formă. Pe deasupra se presară cascaval ras si unt topit.

Ciuperci cu măruntaie de pasăre si ouă


10 ouă, 500 g măruntaie de pasăre, 400 g ciuperci proaspete, 200 g unt, 500g sos tomat, 200 g vin, verdeată, sare.

Măruntaiele de pasăre si ciupercile, se curătă, se spală, se taie în felii subtiri, se pun la prăjit în unt fierbinte. Când ciupercile si măruntaiele s-au prăjit, se sting cu vin, se adaugă sare si se lasă să fiarbă acoperit 5-10 minute. Separat se pregătesc ochiurile de ouă. La servit se pun pe un platou soteul de ciuperci cu măruntaiele de pasăre, iar pe deasupra ochiurile. Peste ele se toarnă sos de rosii si verdeată tocată.